FİBROMİYALJİ SENDROMU'NDA ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ!
Nedeni tespit edilemeyen ağrılar, psikolojik sorunlar, uyku problemi, sürekli yorgunluk, bağırsak problemleri, ağrılı adet gibi nedeni bir türlü tespit edilemiyen hastalıkların da fibromiyalji olabileceği unutulmamalıdır.
Fibromiyalji sendromu ilk kez 1906 yılında fibrositis olarak tanımlanmış ve bugün tüm toplumun % 2 sorunu olarak karşımızda durmaktadır.
Fibromiyalji sendromu, toplumda sık görülen bir hastalıktır. Çoğunlukla orta yaş kadınlarda görülse de; hem kadın hem de erkeklerde herhangi bir yaş grubunda görülebilir. Fibromiyalji ve diğer kronik romatizmal hastalıklar arasındaki ilişki romatologlar açısından önemlidir.
Fibromiyalji sendromu hassasiyet dışında fizik muayene genellikle normaldir. Laboratuvar testleri, ayırıcı tanı haricinde genellikle yararlı değildir. İşin ilginç yanı fibromiyaljiler, halk arasında olduğu gibi konuyla ilgilenmeyen hekimlerce de çok tanınan bir rahatsızlık değildir. Çoğu kez bu tabloyla hekime başvuran hastanın rahatsızlığı doğru tanı konulamadığından doktor doktor gezmek durumunda kalıyor.
Bu belirtilerin tamamı incelendiğinden temelde lenfatik dolaşım bozukluğu oluştuğu görülüyor. Fibromiyalji tablosunda hassas ve ağrılı olarak bulduğumuz noktaların çoğu parçalanmış artıkların lenfatik sisteme dahil edildiği noktalar olmaktadır. Hastaların bedenleri asit baz açısından değerlendirildiğinde yoğun bir asit yapının olması dikkat çekmektedir.
İLK ADIM AĞRIYLA MÜCADELE
Fibromiyaljinin önlenmesi için kesin bir yol bilinmiyor. Ancak hemen her hastalıktan korunmaya yardımcı olan sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz, yeteri kadar su içmek, bedeni asitleştiren hayvansal besinlerden uzak kalmak ve yeterli istirahat en etkili korunma yöntemi.
Özellikle gevşeme egzersizleri, germe egzersizleri, kardiovasküler kondüsyon programı, yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme çok yararlıdır. Egzersiz, ısı ve elektriksel akımlardan oluşan fizik tedavi ağrının azaltılmasında etkili oluyor. Kas gerginliklerinin azaltılmasında masaj, miyofasyal gevşeme ve basınç teknikleri de olumlu sonuçlar veriyor.
Bu yapılanlarla fayda sağlanamadığı durumda bir hekime başvurmak gerekir. Çünkü fibromiyaljideki yakınmaların tamamında nöralterapi, manyetik alan terapisi, akupunktur ve ozon kombine edilerek tedavi etmek günümüzde mümkündür.
Nöralterapi bir regülasyon tedavisidir. Beden üzerinde belli noktalara veya alanlara lokal anesteziklerle bir uyarı gönderilir, bu uyarıya beden tarafından segmental veya segment üstü bir yanıt verilir.Bu yanıt bize hem teşhis koyma hem de tedavi etme konusunda yön verir.
Dr. Tijen Acarkan
Tel: 0212.2191912