İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI

SİSTİT, idrar kesesinin (mesane)  iltihaplanmasıdır ve idrar yolları ile üreme sisteminin en sık görülen hastalıklardan biridir. Zamanında tedavi edilmezse hastalık böbrekleri de etkileyecek biçimde yayılabilir ve kalıcı hasarlar oluşturabilir.

Normalde bakteriler üreme organları ve anüs bölgesinde yaşamaktadırlar. Bazen bu bakteriler alt idrar yollarını aşarak mesaneye ulaşırlar. Mesaneye ulaşan bakteriler idrar ile dışarı atılırlar. Ancak mesaneye gelen bakteri sayısı atılandan fazla ise mesanede ve daha sonraki aşamada böbreklerde iltihaplanmaya yol açarlar.

Bulaşma cinsel birleşme esnasında veya genital temizliğin az olduğu durumlarda oluşabileceği gibi uzun süre idrar tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar, menapozda düşük östrojen seviyesi nedeniyle de oluşabilir.

Belirtiler:

İdrar yaparken yanma ve ağrı (İdrar yaptıktan sonra da sürebilir).

Sık idrara çıkma

Kasıklara ve makata yayılabilen ağrı

Ateş ve terleme

Yorgunluk

Kusma ve bulantı

Bulanık, kötü kokulu idrar

Cinsel ilişki esnasında ağrı

Risk Faktörleri:  Çok eşlilik, tümör nedeni ile alt idrar yolunda daralma veya tıkanma, idrar sondası kullanımı, hamilelik, şeker hastalığı, temizliğe dikkat edilmemesi, geçirilmiş felç gibi mesane boşalmasını engelleyebilecek durumlar, yaşlılık…

Tedavi: Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir. Kronik enfeksiyonlarda tedavi uzayabilir. Eğer klasik antibiyotik ve antiseptik tedavi başarılı olmaz ve sık sık sistit oluyorsanız en geç o zaman tamamlayıcı tıp konusunda destek alınız. Unutmayın ki pek çok sistit tablosunun altında bozucu alan ve tedaviye dirençli durumlar yatmaktadır. Bozucu alanların elimanasyonunda nöralterapi oldukça etkili bir tedavi yaklaşımdır.

Peki Nasıl Korunabilirsiniz?

  • Gün boyunca bol su içilmesi (günde en az 8 bardak) idrar çıkışını ve dolayısıyla da bakterilerin atılımını arttıracaktır.
  • Tuvaletten sonra temizliğinizi önden arkaya doğru yapın. 
  • İdrarınızı tutmayın. Mümkün olabildiği kadar sık idrarınızı yapın. Böylece mesanedeki bakterileri dışarı atarsınız.
  • Kahve, çay, alkol gibi içecekleri mümkün olduğu kadar az tüketin. Mesane üzeride irrite edici etkileri olabilir.
  • Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapmaya çalışın.
  • Genital bölgenizin uzun süre nemli kalmasına izin vermeyin. Nem bakterilerin üremesini kolaylaştırıcı bir ortam yaratır.
  • Naylonlu, sıkı iç çamaşırları giymeyin.
  • Genital bölgenizin hijyenine dikkat edin. Her gün mutlaka iç çamaşırınızı değiştirin ve pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin