KABIZLIK - KONSTİPASYON

Konstipasyon veya diğer bir adıyla kabızlık terimi hastalar tarafından dışkılama sıklığının azlığı, yetersiz dışkılama, aşırı sert dışkı veya perianal hastalıkların sonucu gelişen dışkılama için kullanılır. Sağlıklı insanların yaklaşık % 95’inde günde üç kez dışkılamadan haftada üç kez dışkılamaya kadar çok değişken sayılır olduğu için konstipasyon; dışkılamanın mutlak sayısından çok, bireyin önceki dışkılama alışkanlığından sapmalar yönünde değerlendirilmesi daha anlamlı olur.

Kabızlığın çok sayıda nedeni olabilir?

Liften fakir beslenmek, dışkılama alışkanlığına sahip olmamak, tiroid bezinin az çalışması, ameliyatlar sonrası, antidepresan ya da ağrı kesici vb ilaçlar, bağırsak hastalıkları, bazı nörolojik hastalıklar, tümörler…

Konstipasyon deyip geçmemek gerekiyor. öncellikle konstipasyon nedenin iyice araştırılması, hastanın detaylı bir anamnezinin alınması, muayaene edilmesi ve gerekli tahlillerin yapılması gerekiyor. Ama kabızlığı olan herkese hemen ilk adımda kolonoskopi yapılması gerekmiyor.

Kabızlığın en sık sebeplerinden biri de bağırsak flora bozukluğu ve flora bozukluğunu takiben gelişebilen bağırsak mantarı. Mutlaka bu iki durumun incelenmesi, flora düzenlemek için de besin duyarlılığını göz önüne alarak beslenmenin düzenlenmesi, mikrobiyolojik destek yapılması gerekiyor.

Bunların haricinde yeteri kadar su içilmemesi veya yemek esnasında içilmesi kabızlığa neden olabileceği üzerinde durulmaktadır. Günlük olarak 2-2,5 litre ya da daha doğru bir yaklaşımla kilo başına 40 ml su içmek gerekir. Ancak suyu bir iki kerede değil güne yayılarak içmek gerekir. Suyu yemeğe başlamadan yarım saat önce ya da yemek yendikten en erken 30 – 45 dakika sonra içmek gerekir. Lokmalar arasında su içilmemesi tavsiye edilir.

Kronik kabızlığın tedavisinde siz kendiniz ne yapılabilirsiniz?

·        Sabah kalkıldığında oda sıcaklığında 1-2 bardak su için.

·        öğün sayısını arttırın ama miktarları küçültün.

·        Lifli gıdalarda zengin besinlerle beslenin.

·        Gece geç saatlerde yemek yemeyin.

·        Yürüyüş yapın.

Kendi çabalarınız ile bir düzelme sağlayamıyorsanız, konunun uzmanına gidin. Ancak unutmayın ki gerçek sebep bulmadan, kabzılığın çözümü tam ve kalıcı olamaz. 

Kronik kabızlığı olan hastalara nöralterapi, flora tedavisi, beslenme düzenlemesi, kolon hidroterapi ile yardımcı olmak mümkündür.

Dr. Tijen ACARKAN