MEME KANSERLİLER İÇİN ÖNERİLER

Çağımızın en yaygın hastalığı olan kanserle ilgili heryerde yayınlar, programlar, konferanslar, bilgilendirme çalışmaları yapılmakta. Bu durum sadece kanser için değil tabii. Günümüzde her konuda bilgiye ulaşmak o kadar kolay ki artık ama bilginin ömrü de bir o kadar kısa bu sebeple. Buradan yola çıkarak meme kanserli hastaların dikkat etmeleri gereken birkaç konuyu, onkolog ve ozon terapisti Murat Baş'ın bizimle paylaştığı bir makalesinden sizlere sunmak istiyorum.

Vücuttaki yağ dokusu azaltılmalı bunun için egzersiz yapılmalıdır.

Beslenmedeki yağın azaltılmasına dikkat edilmelidir. Zeytinyağı kontrollü bir biçimde yenilebilir.

Kanserden korunmak için Omega 3 yağ asidi mutlaka alınmalıdır.

Mümkünse beyaz et özellikle balık yenmelidir.

Sebze ağırlıklı bir beslenmeye geçilmelidir. Mevsimlik sebze ve meyvelerin yenilmesine, sera sebze ve meyvelerden ise kaçınmaya azami dikkat gösterilmelidir.

Beta karoten içeren sebzeler ve meyveler yenilmelidir. Koyu yeşil, sarı ya da turuncu sebzelerin günlük alınmasıyla mümkündür.

Brokoli mutlaka yenmelidir. Brokoli, sulphoraphane içerir, bu madde karsinojenik toksinleri elimine etmeye yardımcı olur günlük olarak alınmalıdır.

Kızarmış ve kömürde pişmiş yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Tatlı ve hormon içeren maddelerin kullanımı asgari seviyeye düşürülmelidir. Çünkü insülin hormonunun yükselmesine neden olan yüksek kan şekeri seviyesi meme kanseri hücrelerinin gelişimini hızlandırır. Doğal şekerler az miktarda da olsa yenilebilir.

Vitamin D'nin meme kanserli hücreleri, normal sağlıklı hücrelere dönüşümüne yardım ettiğine dair kanıtlar mevcuttur. Bu nedenle bir miktar güneşe maruz kalmak faydalı olacaktır.

Vitamin C, A ve E"nin ilave olarak alınması faydalı olabilir.

Lifli yiyecekler yenmelidir. Lifler bağırsak hareketlerini hızlandırır, kabızlığa engel olarak toksinlerin emilimini azaltır. Normal beslenme diyetinde soğan ve sarımsak mutlaka olmalıdır.

Günde en az 2.5-3 lt sıvı alınmalıdır. Gazlı ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.
Gevşeme teknikleri (meditasyon, masaj, çok sıcak olmayan banyolar, ozon sauna) fayda sağlayacaktır.

Sigara ve diğer toksik maddelerin alımından kaçınılmalıdır.

Demir içeren bileşiklerin alımından uzak durulmalıdır çünkü demir tümör gelişimini hızlandırabilir.

Folik asidin hiçbir faydalı etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ancak alkol alanlarda folik asit eklenebilir.

Tüm hastalıklardan kurtulmanın ya da yakalanmanın temeli güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Güçlü bağışıklık sistemi anne karnındaki beslenmeyle başlar ve yaşam boyu düzenli beslenme ile güçlü kalır. Dengeli beslenmenin önemi de buradan gelir.

Hepatit C Tedavisinde Ozon 

Sevgili İnternethaber okuyucuları Hepatit C'nin tedavisinde ozonun yeri ile ilgili bilgi istemiş. Hepatit C eski yazılarımızdan birinin konusu olmakla beraber şöyle bir ekleme yapabiliriz:

Ozon çok güçlü bir oksidandır. Artan dozlarda kana verildiğinde çeşitli kan hücrelerini etkiler. Lökositler ve trombositler oksidatif strese dayanıklıdırlar. Konuyla ilgili olarak en önemlisi ozonun antiviral etkinliğinin de keşfedilmiş olmasıdır. Yapılan çalışmalarla ozonun virüsü parçaladığı gösterilmiştir.

Ozona en hassas virüsler HCV, Herpes 1 ve 2, HIV 1 ve 2"dir. Klinik çalışmalara göre hepatit C"li hastalara uygulanan ozon tedavisi ile virüs yükünün azaldığı, karaciğer fonksiyonlarında düzelme sağlandığı ve genel hasta sağlığının iyileştiği ispatlanmıştır.

Yine Karabiber 

Bir önceki yazıda karabiberin sağlıklı insanlar için olan faydalarını yazarken hangi hastalıklarda şikayetlerin artmasına sebep olabileceğine değinmemiştik. Haklı olarak bu şikayetlere sahip olan karabiber seven ama yiyemeyen okuyuculardan da yorumlar geldi.

Ben de bu sebeple konuya ekleme yapmak istiyorum; Karabiber çok sayıda yararlı etkisinin yanı sıra mide bağırsak sistemi hastalıklarında özellikle ülser, kolit, reflü, hemoroid, egzema gibi hastalıklarda şikayetlerin artmasına neden olabilir. Brokoli

Brokoli bağışıklık sistemini güçlendirmede ve kansere karşı korunmada en yararlı sebzelerden biridir. Özellikle karaciğer, bağırsak ve meme kanserlerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Zengin A, B, C vitaminleri kaynağıdır. Kolesterolü düşüren liflerce zengindir. İyi bir antioksidandır. Ülsere ve viral enfeksiyonlara karşı koruyucudur. İyi bir krom kaynağı olduğu için insülin ve kan şekeri düzeyini dengeler. Brokolide tam olarak yararlanabilmek için ya çiğ yenmesi ya da buharda pişirilmesi önerilmektedir.

Dr. Tijen ACARKAN