Zengin bir mutfağımız var. Bol salçalı bol yağlı ve etli… Hatta et yemeden doymayanlarımız var. Gece uykusundan uyanıp yemek yiyenler var. Yemekten çok ekmek yiyenler ve bunu yanında günde sadece 1-2 bardak su içenler var. Bu saydıklarımın hepsi birer meteorizm yani sindirimin tam olamamasına bağlı gaz oluşum nedenidir.
Besinlerin sindirimi ağızda çiğneme ile başlar. Yutulma ile mideye gelen besinler midenin hareketleri ile mekanik sindirime, mide suları ile kimyasal sindirime uğrar. Enzim ve salgılarla meydana gelen kimyasal sindirim işlemi ince bağırsaklarda maksimumdur. Kalın bağırsaklarda da son emilim işlemi gerçekleştikten sonra atılım gerçekleşir.
Sindirim sırasında belli bir miktar gaz oluşumu doğaldır. Ancak oluşan gaz mide barsak sistemi tarafından kontrollü bir şekilde vücuttan atılır. Ancak kişiyi rahatsız eden ve ne ağız ne de rektal yoldan atılmayan gaz halidir patolojik olan, kişiyi rahatsız eden ve tedavi edilmesi gereken.
Gaz (Meteorizm) oluşum nedenleri?
· Bağırsak florasının bozuk olması (Disbiyozis)
· Besin duyarlılıklarının olması
· Sindirim enzimlerinde yetersizlik olması (Safra kesesi ameliyatına bağlı, disbiyoza bağlı gelişen pankreas enzim yetersizliği vb)
· Bağırsak mantarının (Candida) varlığı en sık gaz oluşum nedenleridir. Tabii beraberinde başka yakınmalar da vardır.
Bu üç tabloya zemin hazırlayan davranışları da şöyle sıralayabiliriz:
· Hızlı yemek yemek
· Uzun açlık sonrası bir kere de çok yemek yemek
· Dengesiz beslenmek
· Tek yönlü beslenmek
· Az su içmek
· Yemek yerken su içmek
· Rafine gıdalar tüketmek
· Akşam yemeklerinde çok yemek yemek
· Tuvalet düzeni oluşturamamak
· Liften yoksun beslenmek
Bu düzenlemeleri yapmanıza rağmen sizi rahatsız eden gaz oluşumunuzda bir değşiklik meydana gelmiyorsa bağırsak florası incelemesi, besin analizi için bir tamamlayıcı tıp uzmanına gitmenizi öneririm.
Sağlıklı günler dilerim.
Dr. Tijen Acarkan