MİGRENDE ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ!

Migren halk arasında yarım baş ağrısı diye bilinen, genellikle başın ve yüzün yarısını kaplayan özel bir baş ağrısıdır. Migrenli kişilerin büyük çoğunluğunda baş ağrısı en azından atağın başlangıcında başın bir bölgesinde başlar. Bu özelliği sebebi ile yarım baş ağrısı olarak da bilinir.

Türkiye’de 1998 yılında yapılan bir araştırmaya göre 15-55 yaş grubunda baş ağrısı görülme sıklığı %16.4 olarak bulunmuştur. Bu oran kadınlar için %21.8, erkekler için %10.9’dur.

Migren tipi baş ağrısının özellikleri

* Ağrı bazen enseden başlar, bazen de yeri tarif edilemeyecek şekilde seyreder. Bazen baş ağrı ile beraber ağrı olabilir.

* Genellikle zonklayıcıdır, giderek şiddetlenir, ense kökü ve sırta yayılır.

* Ağrılar bazen birkaç dakika, bazen saatler, bazen de günlerce sürer.

* Migren, herhangi bir hastalığın belirtisi olabildiği gibi, belirli bir neden olmadan da görülebilir. 

* Başın yarısında zonklamalarla seyredebilir ya da başlayabilir.

* Ağrının şiddeti ve süresi değişkendir.

* Gözünün önünde siyah benekler, bulanık lekeler uçuşur.

* Çok şiddetli tablolarda bulantı ve kusma eşlik edebilir.

* Migren atakları bazı hastalarda haftada birkaç kez olurken diğer bir kısım hastada çok seyrek olabilir. Ancak genel bir ortalama ayda 2-3 atak şeklindedir.

* Artmış hatta normal ışık ve sesler çok rahatsız eder, bu yüzden çoğu hasta karanlık ve sessiz bir odada yatmayı tercih ederler.

Migrenin başlamasına sebep olabilen başlıca faktörler

* Stres

* Hormonal değişiklikler

* Diyet faktörleri

* Uyku düzeni

* İklimsel değişiklikleri

* Kişisel bazı alışkanlıklar: Alkol, kafein, nikotin, koku vb.

* Fazla uyku veya uykusuzluk

* İklim değişiklikleri

Migren ağrılarını nöralterapi, manyetik alan tedavisi ve akupunktur ile kontrol altına almak ve tedavi etmek mümkündür. Migren hastaları nöralterapiye ve tamamlayıcı tıbba iyi yanıt veren hasta grubudur. Hem ağrıların şiddetine belirgin bir azalma olmakta ve aynı zamanda ağrının tekrarlama frekanslarında belirgin bir seyrekleşme olmaktadır.  Bozucu alan kaynaklı migrenin tedavisinde en etkili terapi nöralterapidir. Bir ameliyat sonrası örneğin sezeryan sonrası ortaya çıkan migren ataklarının ortadan kaldırmak için hastalar nöralterapiden büyük fayda görüyorlar. Kısacası migren çaresiz değilsiniz, sağlıcakla kalın ve yaşamdan keyif alın

Dr. Tijen Acarkan