SABAH KAHVALTISININ 16 ALTIN KURALI!

Sabah mutlaka kahvaltı yapın...

1- Sabah güçlü bir kahvaltıyı mutlaka yapın. (poğaça, simit, börek ve çay, kahveden oluşan kahvaltıların hemen hiç besleyici değeri olmadığını unutmayın.)

2- Kahve yerine çay özellikle doğal bitki çayları için. çocuklarınızın ise her öğün süt içmelerine özen gösterin.

3- Bütün besinlerin doğal olanlarını tercih edin. Dondurulmuş yemekler, konserveler, hatta kurutulmuşlar yerine tüm besinleri taze olarak tüketin. Katkı maddesi içeren her türlü besinin zararlı olma ihtimalini unutmayın.

4- Detoks ve barsak sağlığınız için öğünlerinize yoğurt ya da kefir eklemeyi ihmal etmeyin.

5- Maydanoz, nane, fesleğen, roka gibi yeşil yapraklıları mümkün olduğunca sık tüketin. Akşamları televizyon karşısında bir tabak yemiş ya da cips yerine bol limonlu böyle bir yeşillik tabağı hazırlayın. C vitamini takviyesi yapmış olursunuz.

6- Sürekli tek yönlü beslenerek ve aç kalarak sağlıklı kilo veremezsiniz. Bu sebeple dengeli beslenmeye özen gösterin. Et, balık, tavuk, bakliyat vb ana besin gruplarını haftada iki kez tüketmeye özen gösterin.

7- Kahverengi ekmekle beyaz ekmek arasında kalori olarak önemli bir fark yoktur. Ancak kahverengi ekmeği lifli içeriği zengin olduğu için tercih edin.

8- Yemeklerinizi günlük yapmaya özen gösterin. Yapıldıktan sonra ertesi gün yeniden ısıtılan yemeğin besin değerini çok fazla kaybettiğini unutmayın.

9- Yemeklerinizi hazırlarken çok pişirmeden, kavurmadan, çok bekletmeden hazırlayarak besin değerlerini koruyun

10- Akşamları yemeklerinizi sekize kadar yemeye çalışın. Bu saatten sonra da ancak meyve yeyin ya da sıvı tüketin.

11- Sabahları güne erken başlamaya çalışın. Uyandığınız zaman yataktan kalkmadan önce birkaç dakika nefes teknikleri ile kendinizi güne hazırlayın. (Nefes tekniklerini bir sonraki yazımda anlatacağım)

12- Bulunduğunuz ortamı gün içinde birkaç defa klimalarla değil temiz hava ile havalandırın.

13- Her gün sadece 20 dakika bile olsa düzenli olarak yürüyüş yapın ya da evde kendinize zaman ayırarak spor yapın.

14- Fırsat buldukça toprak, çimen ve su (deniz, göl, dere vb) ile temasa geçin.

15- Her gün yarım saat kendi kendinize kalın. Kendinize bir yemek, çay ısmarlayarak, hiçbir şey düşünmeden zihninizi dinlendirerek, yürüyüş yaparak vb kendi kendinizle olmanın tadını çıkartın.

16- Uyku kalitenize dikkat edin. Uyuduğunuz odada elektronik aletler (televizyon, cep telefonu vb) bulundurmayın.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Dr. Tijen ACARKAN