Sigaranın sağlık üzerindeki kötü etkileri araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu araştırmalar göre, sigara tiryakisi erkeklerin yaklaşık %40'ı henüz emeklilik yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu oran sigara kullanmayanlarda %18'dir. Sigara kullanan kadınlarda ise rahim kanseri riski çoğalmaktadır, hamile kadınların sigara içmesi ise sakat ve ölü doğumlarla sonuçlanmaktadır.
Tüm bunlara rağmen, sigarayı bıraktığınız anda vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. On yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş gibi olur. Ancak, sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklerseniz, vücudunuzun kendini tamir etmesi için pek fazla vakti olamayacaktır. Ne yazık ki, bu hastalıklar çoğunlukla öldürücüdür. Sigarayı bırakmanız için daha iyi bir sebep olamaz. Ne Dersiniz?
Sigarayı Bırakmanın Yararları:
[ Yaşamınıza yıllar katar (içilen her bir sigara 15 dakika ömrünüzü azaltır).
[ Akciğer kanseri, amfizem, bronşit ve kalp krizi riskini azaltır.
[ Kalbi ve dolaşım sistemini dinlendirir.
[ Sigara öksürüğü azalır ve kaybolur.
[ Spor yaparken kendinizi daha dinç ve enerjik hissedersiniz.
[ Dayanıklılığınız artar.
[ Sigaranın neden olduğu baş ve mide ağrıları kesilir.
[ Körelen koku alma duyusu yeniden gelişir.
[ Yemeklerin lezzetini yeniden tam olarak alırsınız.
[ Dumansız odalarda yaşarsınız.
[ Nefesiniz sigara kokmaz.
[ Harcayacak daha fazla paranız olur.
[ Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekelere veda edersiniz
[ Elbise ve mobilyalarınızdaki sigara yanıklarından kurtulursunuz.
[ Kül tablalarınız temiz kalır.
[ Yakınlarınıza iyi örnek olursunuz.
[ İradenizin gücünü kanıtlamış olursunuz.
ÖMRÜ KISALTIYOR
Sigaranın pasif içicilerde özellikle astım ve kalp damar hastalığı olanlarda kriz geçirme riskini artırdığı, aktif içicilerde görülen diğer bütün kanser türlerinin oluşmasına neden olduğuna, pasif içici konumundaki çocuklarda da sık bronşit ve zatürree riski, alerjik hastalıklar ve astım riski, orta kulak iltihabı, beyin ve kas tümörleri, ani bebek ölümü sendromu ve solunum fonksiyonlarında azalma gibi sorunlar doğurabildiği biliniyor.
Sigaranın zihinsel ve bedensel genel yorgunluk hissi, kemik erimesi, cilt bozukluğuna da neden olduğu gibi yaşam kalitesini ileri derecede bozup hayatta kalma süresini kısalttığı artık tüm tıp otoritelerince kabul görüyor.
PASİF İÇİCİLİK, AKTİF ZARAR GÖRME
Sigara dumanının zararları saymakla bitmez ve sadece sigara içenler için değil içmeyenler için de çok zararlıdır. Sigara, puro ya da pipo içen bir kişinin yanında duran kişi hem yanan tütününün hem de sigara içen kişinin dışarı verdiği dumanı solur ve oldukça büyük bir zarar görür.
Her yıl binlerce pasif içici, sigara dumanın verdiği zararlardan dolayı hastalanarak, hayatını kaybetmektedir.
Zehirli Duman
Pasif içiciler, sigara içen kişilerin yanında durarak 3.700 çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedirler. Bunların büyük bir kısmı zehirlidir, geriye kalan kısmı da kanserojen benzopyrene ve formaldehyde gazlarıdır.
Sigara dumanına ne kadar çok maruz kalırsanız, kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riskiniz o oranda artar.
Risk Altındaki Bebekler ve çocuklar
Ne yazık ki, çocuklar için risk çok daha ciddidir. çünkü, akciğerleri henüz gelişmektedir ve onlar yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veririler. Sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda, kulak ve boğaz enfeksiyonları, bronşit ve zatürree sıklıkla görülen hastalıklardır.
Dr. Tijen ACARKAN