TAMAMLAYICI TIP YAKLAŞIMI

Sizlere tamamlayıcı tıp bakış açısının ne olduğunu anlatacağım. İnsan sağlığına bir bütün olarak bakmanın gerekliliğini yazacağım. Bugün batı tıbbının yaşadığı zorlukları dile getireceğim. Neden bazı hastalıkların varlığında doktor doktor dolaşıldığını, gerçekten şikayetiniz varken yapılan yığınlarca labaratuar ve görüntüleme yöntemlerinde nasıl oluyor da hiçbir bulgu olamadığını ama sizin şikayetlerinizin devam ettiğini kaleme alacağım. Farklı bir perspektiften yaklaşacağım sağlığa...

Hastalık yoktur hasta vardır diyeceğim...

Haydi bakalım sağlığa doğru yolumuz açık olsun!

Hastalarıma soruyorum uzun bir sorgulama (tıp dilinde anamnez) sırasında,

“Şu şu şu yakınmalarınızdan başka bir hastalığınız var mı?” diye..

Yaşı özellikle 55-60 ve üzeri olan hastalarım genellikle “ yok başka bir şikayetim.” deyince, tek tek soruyorum “ yüksek tansiyon?”, “şeker hastalığı”, “kolesterol yüksekliği”...

Hastalarımın çoğundan ya da yakınlarından gelen cevap şöye oluyor: “var tabii ama onlar yaşlılık hastalığı normal, olacak tabi”

Eğer yaşlanınca çıkan tansiyon ya da şeker hastalığı gibi hastalıkları normal kabul edeceksek, süt dişi gibi, emekleme dönemi gibi, konuşmaya başlama gibi adet görme gibi, menopoz gibi... herkese olması gerekmez mi sizce de?

O zaman fark nedir? Neden bazıları yaşlanınca şeker hastası, bazıları yüksek tansiyon, bazıları şişman, bazıları kas eklem ağrısı oluyor da bazıları sapasağlam, ihtiyar delikanlı oluyor?

Nasıl oluyor da bütün kadınlar 46 XX bütün erkekler 46 XY kromozomu ile doğuyor insan olarak aynı gelişimsel dönemleri yaşıyoruz ama iş yaşlıklık dönemine gelince bazıları sağlıklı oluyor, bazıları hasta? Ama biz yaşlılık döneminde çıktı diye yaşlılık hastalığı diye doğal kabul ediyoruz! Çok üzücü..

Evet bu hastalıklar yaşlı kabul edilen yaşta ortaya çıkıyor, doğru ama neden böyle oluyor?

Tıpta aynılık yok, tıpta asla yok, kesin yok, yüzde yüz yok...

Hastalık yok hastanın kendisi var...

İşte bunları yazacağım size kalemim döndüğünce...

Sevgilerimle...

Dr. Tijen Acarkan