AZ YEMEK SAĞLIKTIR

Üç konu üzerinde kısa kısa açıklamalar yapacağım. Farklı gibi görünen üç konunun kesiştiği nokta aynı. Bakın şöyle:

  1. Pandemide beslenme: Pandemi ile beraber en sık sorulan sorulardan biri, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yemeliyiz!. Her kanalda sosyal medyada, sağda solda her yerde konuşuldu. Evet karbonhidrat yani unlu ve şekerli besinlerden uzak durun. Sebze ve protein ağırlıklı beslenin. Unutmayın artan kilo, depolanan yağ dokusu bağışıklık sisteminizin baş düşmanlarındandır. Şişmanlık bir hastalıktır ve immun sistemi yoran yüktür. Özet: Az yiyin. 
     
  2. Ramazan orucu: Mübarek ay geldi. Ramazan ayında oruç tutarken nasıl beslenmeliyiz? İftarda az miktarda sebze ağırlıklı, sahurda az miktarda protein ağırlıklı beslenin. İftar ile sahur arası sadece sıvı (su) tüketin. 16 saat oruçtan sonraki iftar ile sahur arasındaki 8 saatlik arada atıştırma madan 2 öğün. Özet: Az yiyin.
     
  3. İnterval/Aralıklı beslenme: Pandemiye kadar oldukça popüler bir beslenme şekli idi. Zayıflamak isteyen çok kişinin ilgisini çeken bir konuydu. 16 saat sadece su içmenin serbest olduğu ve 8 saat içinde sebze ve protein içeren 2 öğünden oluşan, aslı vücudun temizlenmesi için olan bir beslenme şekli. Özet: Az yiyin.

Sırasıyla pandemide bağışıklık sistemini güçlendirmek için; ramazan orucunda ruhumuzu temizlemek için (ve aslında özüne tam uyulduğunda bedeni de temizlemek için) ve interval beslenmede yine bedeni temizlemek için olması gereken aynı. Hatta dikkat ettiyseniz, Ramazan orucu ile aralıklı beslenmenin süreleri de aynı. Karbonhidrat yok; sebze ve protein içerikli 2 öğün. Yani sağlıklı olmak az yemekle mümkün. Su sağlıktır söylemini hepimiz öğrendik. Sırada “az yemek sağlıktır”ı öğrenmemiz var!

Dr. Tijen Acarkan

Nisan 2020