NEDEN KİLO ALIYORUZ YA DA NEDEN KİLO VEREMİYORUZ ?

Geçen gün bir hastamız kilo almış olduğunu ve kilo vermek istediğini söyledi ve arkasından ekledi; “Aslında fazla kilom var mı gerçekten bilmiyorum ama etrafıma bakınca annem ve annemin arkadaşları, ablam ve onun arkadaşları; komşu teyzeler; dergiler; televizyon her yerde kilo vermekten bahsediliyor, herkes daha zayıf olmak istiyor…” Ne kadar da doğru söyledi 16 yaşındaki genç kızı.

Maalesef artık algılar bozuldu konuya dair. Herkes kilo vermenin gerekliliğinden bahsediyor da bunu tatile gidilecek olmayla, alınan elbisenin yakışmamasıyla, eşinin söylenmesiyle gerekli görüyor. Sağlıktan bahseden yok gibi. Ancak hastalıklar ortaya çıkınca (tansiyon gibi diyabet gibi) sağlık için kilo vermek hedefleniyor.

Peki, neden kilo alıyor yani yağ depoluyor bedenler, önemli olan bu; Çünkü sorun ancak sebebe yönelik bir tedaviyle çözümlenebilir. Herkese aynı diyetle, aç kalarak, ölüm oruçlarına girerek, sadece karpuz yiyerek, 1 kilo salatalık tüketerek kilolarınızla beraber sağlığınızı da verirsiniz.

* Beslenme hataları

§  Sağlıksız beslenmek (ayaküstü peynir ekmek, her sabah simit tost ya da her öğlen akşam yemeğinde diyet diye bol soslu salatalar)

§  Hareketsizlik (ofis hayatı ve her yere arabayla ulaşım)

§  Ara hatta ana öğün yemeden uzun süreler aç kalıp akşam öğününe yüklenmek

§  Geç saatte yemek yiyip yatmak

§  Tek yönlü beslenmek 

§  Hamburger cips mayonez grubu besinler

§  Alkolün bir kadehinde ne çok kalori olduğunu unutmak

§  Alkolün yanında yenilen mezeleri yemekten saymamak

§  Besinlerin kalori değerini bilmemek

§  Spor yapmamak

§  Beş çayları (hanımlar için)

§  Asitli içeceklerin kalori deposu olduğunu da göz önünde bulundurmamak

§  Şekersiz kalan beynin çalışmayacağı ve loğusa şerbeti içmeyen annenin sütünün olmayacağı benzeri inançlar

§  Bir öğünde yenilen yemek miktarının fazlalığı (önden çorba, sonra salata sonra ana yemek yanında pilav ve biraz da zeytinyağlı ya da kızartma ve ardından tatlı ile biten harika mutfağımız)

§  Beyaz şeker ve beyaz un yani rafine karbonhidrata dayalı lezzetler (makarna, galete, diyet bisküvi, kepekli poğaça, kepek ekmeği)

*  Kontrolsüz kilo alımıyla üst üste gerçekleşen hamilelik dönemleri

*  Stres (belli bir dönem yaşanan ve bedenin tolere edemediği stres)

*  Bazı kimyasal ilaçlar (antidepresanlar, steroid)

* Kronik kabızlık

* Bağırsak florası bozukluğu

*  Bağırsaklarda maya mantarı (candida) varlığı

*  Besin duyarlılığı (gene olarak faydalı olan brokoli, maydanoz, nane gibi besinler bile bağırsak florasını bozarak kilo alımına yol açabilir)

* Hormonal dengesizlikler

*  Bazı metabolizma hastalıkları

*  Su içmemek vb.

İşte herkese bir kibrit kutusu peynir diyeti (benzetme de neden kibrit kutusu ise) herkese insülin direnci diye antidiyabetikler başlamadan önce bireysel olarak tüm bu saydıklarımı gözden geçirmemiz gerekiyor.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Dr. Tijen Acarkan